31 juli-29 augusti 2021

Med början 31 juli ställer Jakob Danhard ut keramik under augusti månad i Sadelmakarlängans galleri.

Jakob är bosatt och verksam i Föne utanför Färila i Hälsingland.

IMG_7411.jpeg
 

Jakob Danhard arbetar med allt från bruksföremål till skulpturer, offentliga utsmyckningar och bildspråk, ibland gränsöverskridande som den keramik han nu kommer att visa i Sadelmakarlängans galleri.

Så här berättar Jakob själv om arbetet med sin utställning som han kallar Carried away:

- Jag ser mina verk som sagoillustrationer och jag vill berätta en historia om en plats där jag trivs som bäst. Hit flyr jag när omvärldens hopplöshet kramar åt mig för hårt. I min verkstad söker jag en kontakt med mina material. Jag vill att det jag arbetar skall berätta och säga mig någonting.

- När jag beskrivit mitt arbete inför utställningen för andra så har jag berättat att jag ville göra en tekanna till mina koppar med Kråkälvorna och att jag blev ”carried away” när arbetet tog fart. Det skedde då jag precis hade tagit fram och fått ut de första kvinnliga Kråkälvskopparna ur ugnen och hade börjat att skulptera en råskiss som aldrig slutade att växa. Jag kände mig som en illustratör. Det tillkom nya figurer och en saga tog form under mina händer. När jag insåg att det engelska uttrycket ”carried away” dubbla betydelse ”att bli buren iväg” så var titeln på tekannan given och kannan blev utställningens huvudperson.

- Detta är ett delmål. Fler figurer, som hybrider mellan bruksföremål och små skulpturer, står i kö för att gestaltas. Målet är att hitta en artrikedom till en tebjudning som skulle kunna göra själva Hieronymus Bosch, skapare av målningen den yttersta domen, på gott humör.

Jakob Danhard är medlem i konsthantverkskollektiven Drejeriet i Östersund och Blås & Knåda Stockholm.

IMG_4566.jpg
 

1 Comment