5 juni-27 juni 2021

Under juni månad ställer Stina Wollter ut akvareller med tema "Gestalter" i Sadelmakarlängans galleri.

Stina är bosatt och verksam som konstnär i Uppsala. Hon är utbildad på HDK, Nordiska konstskolan i Finland och vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän dit hon senare har återvänt som lärare i kroki och måleri.

Så här berättar Stina om sitt skapande:

Jag ser mig själv som en sorteringsarbetare. Kanske var det därför jag en gång bestämde mig för att gå in i bildskapandet för att troligtvis aldrig lämna det. För att kunna sortera. För att reda ut, ordna och försöka förstå de bitar som kommer i min väg. Det sker och har skett mycket i världen, det sker mycket i våra liv. Det är det stora och det lilla, det allmängiltiga och det privata. Jag försöker berätta något. Göra greppbart. Skapa något som väcker och startar upp. Ibland vet jag inte själv vad det är. Svaret finns bortom bilden.

Stina berättar vidare:

Jag har lärt mig, genom alla möten med de som sett min konst, att svaret är och blir olika genom att vi alla är olika, på olika platser i våra liv. Konsten föreställer kanske det vi behöver att den föreställer. När jag målar mina akvarellgestalter handlar det om identifikation och känslor, om detta att vara människa, vara kropp, utsatt för tyngdlag, med andetag och anatomi, men också om materialet som rör sig och skapar flöden och uttryck som jag inte styr över.

Stina Wollter har nyligen skrivit en bok om sitt konstnärliga skapande "Kring denna konst" där vi får vi kliva in i hennes rika konstnärskap, in i berättelserna bakom bilderna, och händelserna bakom berättelserna.

Boken som kommer att finnas till försäljning i utställningen ger ingångar och öppningar till en värld som av många kanske upplevs som sluten. Det är en bok om människan, skapandet och kreativitetens kraft.

För minskad smittspridning så rekommenderar Sadelmakarlängan att max 5 personer är inne i galleriet på samma gång.

Tillsammans kan vi minska spridningen och samtidigt hålla lokalsamhället igång. 

Stina Wollter - Gestallt
Stina Wollter - Gestallt
Stina Wollter - Gestallt
Stina Wollter - Gestallt

8 Comments