Malin Grumstedt, keramik
29 mars - 28 april
Vår första gästande konstnär är Malin Grumstedt med vernissage den 29 mars, som en del av Konstpåsk. Utställningen visas sedan till och med 28 april.
Malin är verksam och boende i Nyköping och medlem av konsthantverks-kooperativet Kaolin i Stockholm.
Hon arbetar med kavlade kärlformer, inspirerade av landskap och trädgård. Hennes unika teknik med glaserat stengods och infärgad porslin, kallar hon för keramisk intarsia.
Läs mer och se fler bilder från utställningen:
Keramik av Malin Grumstedt. Fotograf: Sebastian Waldenby
Lina Söderberg, metall
4 maj - 2 juni
Lina Söderberg är verksam i Dalsland omgiven av böljande skogslandskap som inverkar på skapandet. Under strövtåg i skogen samlas, mönster, kottar och löv som blir teckningar och svetsat och smitt järn. Lina är utbildad på Stenebyskolans konstnärliga utbildning i metallgestaltning där hon själv nu är verksam som lärare.
Se fler bilder från och läs mer om:
Entitet 2, Lina Söderberg. Fotograf: Siri Tollander
Camilla Skorup, textil och
Eva Skarbäck, keramik
8 juni - 30 juni
Under juni presenterade vi konstnärskollegorna Eva Skarbäck och Camilla Skorup i Sadelmakarlängans galleri.
Se fler bilder från och läs mer om:
→ Utställning med Eva Skarbäck, keramik och Camilla Skorup, textil
Joanna Günther, keramik och
Magdalena Pruszynska Günther, måleri
6 juli - 28 juli
Joanna Günther är verksam som keramiker och arbetar med enkla, rena former och lerans inneboende strukturer. Hennes kollektioner är drejade i strikta och raka linjer, därtill finns lekfulla överdimensionerade detaljer, oputsat skrufs och rinnande glasyrer som utgör dekor. En röd tråd i hennes arbete är taktilitet, oavsett om det rör sig om installation eller formgivning av föremål. Joanna är bosatt i Stockholm med ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik.
Magdalena Pruszynska Günther har efter ett yrkesliv som Art Director tagit upp sitt konstnärskap med måleri i akryl och akvarell. Hennes måleri karaktäriseras av en djup förståelse för färg och dess mångbottnade betydelse. Magdalena är bosatt och verksam i Stockholm och Las Palmas.
Den gemensamma utställningen har de valt att kalla "Recepten—själens balsam" och det blir första gången mor och dotter ställer ut tillsammans. Arv, gemensamma minnen och framtid är delar som bär det här samarbetet, och en vilja att dela med sig av nedärvda recept.
Anna Höggren, glas och
Lena Jerlström, textil
3 augusti - 1 september
I augusti gästas galleriet av Anna Höggren och Lena Jerlström. Lena arbetar mestadels med textila material i skulpturala uttryck och installationer som rör sig i gränslandet mellan det figurativa och abstrakta.
Anna är glasblåsare och arbetar vanligtvis huvudsakligen med bruksting och har ateljé i anslutning till sin bostad och blåser sitt glas i hyrd glashytta. Lena och Anna är båda bosatta i Närke.
Till utställningen i Sadelmakarlängan har Lena i sitt arbete med textilier och Anna med glaset, haft nära samarbete. En process där de växelvis utbytt ”delar” och skapat vidare på den andres verk. En övning i inkännande och utmaning. En övning i förtroende.
Ebba Stålhandske, textil och
Gudrun Westerlund, måleri
7 september - 6 oktober
Ebba Stålhandske och Gudrun Westerlund påbörjade ett samarbete under en gemensam vistelse på Island 2021, ett konstnärsresidens i Akureyri.
Inspirationen från landskapet och från konstnärernas olika tekniker och uttryckssätt ledde till ett gemensamt improvisationsarbete mellan Ebbas broderi och applikation och Gudruns måleri. Samarbetet har alltsedan dess fortsatt och utvecklats, ett givande och ett tagande på ett lekfullt sätt där textil och måleri möts i varje enskilt verk.
De har valt att kalla sin utställning "Slow Quick Quick Slow". Ebba och Gudrun är båda bosatta och verksamma i Uppsala.
Henning Lemcke, trä
12 oktober - 10 november
I sina objekt experimenterar Henning Lemcke i de föremål som omger oss och dess förhållande till oss i frågor som hierarki, empati och samlevnad. Henning är bosatt och verksam i Uppsala där han även är medlem av konsthantverks-kooperativet Kaleido.
Annika Eriksdotter, textil
16 november - 15 december
Årets sista utställning blir Annika Eriksdotter med textil, skulptur och foto. Annikas mormor och morfar bodde i Dannemora och det har fått bli den röda tråden i utställningen som bär på olika berättelser. Här mixas barndomsminnen, dåtid och nutid, olika platser och människor som möts. Annika Eriksdotter är konstnär med inriktning på fotografi, broderi och mixed media. Annika är bosatt och har sin ateljé i Skoghall i Värmland.
Kura skymning, broderad skulptur Annika Eriksdotter